Een dag op de buitenschoolse opvang: hoe ziet dat eruit? | Werken bij kinderopvang Fantaziehuis Spring naar content

Een dag op de buitenschoolse opvang: hoe ziet dat eruit?

25 april 2023

een dag op de buitenschoolse opvang, kinderen spelen tafelvoetbal
fantaziehuis
fantaziehuis

Als BSO medewerkers weten we als geen ander hoe een dag op de buitenschoolse opvang (BSO) eruit ziet. In deze blog zullen we uitleggen wat er allemaal komt kijken bij het werken in de kinderopvang als BSO medewerker en hoe een gemiddelde dag eruit ziet.

Hoe ziet een dag op de BSO eruit?

Een gemiddelde dag op de BSO begint vaak met het ontvangen van de kinderen. Wanneer de kinderen zijn gearriveerd, is het tijd om samen te bespreken wat er die dag op het programma staat. Dit kan variëren van sport- en spelactiviteiten tot creatieve activiteiten en culturele uitstapjes. Als BSO medewerkers zijn we verantwoordelijk voor het organiseren en begeleiden van deze activiteiten.

Activiteiten op de BSO

Tijdens de activiteiten houden we uiteraard rekening met de individuele behoeften en interesses en talenten van de kinderen. Zo krijgt elk kind de kans om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf te ontdekken. Tijdens de activiteiten zorgen we voor een veilige en gezellige omgeving waarin de kinderen zich kunnen ontspannen en ontwikkelen. Via DoenKids kun je inspiratie opdoen voor activiteiten. Maar bij Fantaziehuis krijg je ook de ruimte om je eigen activiteiten te bedenken en te organiseren. Dat komt ook kijken bij een dag op de buitenschoolse opvang.

meisje speelt piano op bso kind speelt biljard op bso
Eetmomenten

Na de activiteiten is het tijd voor een gezamenlijke lunch. We vinden het belangrijk dat de kinderen gezonde voeding binnenkrijgen, dus we zorgen voor een gevarieerde en evenwichtige lunch. Tijdens het eten is er ruimte voor gezelligheid en gesprekken tussen de kinderen en de BSO medewerkers.

Na de lunch is er vaak nog tijd voor vrije activiteiten. Dit kan variëren van vrij spelen tot knutselen of voorlezen. Ook hierbij houden we rekening met de individuele behoeften en interesses van elk kind. Gedurende de dag observeer je de kinderen en houd je supervisie. Belangrijke momenten of observaties over kinderen verwerk je FlexKids. Hiermee houden we alle informatie overzichtelijk bij elkaar en kunnen ouders hun kind volgen.

Afsluiting van de dag

Aan het einde van de dag is het tijd om afscheid te nemen van de kinderen en de ouders te informeren over hoe de dag is verlopen. De terugkoppeling naar de ouders is essentieel in ons werk als BSO medewerkers. We kunnen op deze manier belangrijke informatie delen over de ontwikkeling en de behoeften van hun kind. Daarnaast kunnen we ook eventuele zorgen of vragen bespreken met de ouders. Daarna is het tijd voor administratieve taken, zoals het bijhouden van het kinddossier en het opstellen van rapportages op basis van jouw observaties.

Werken in de kinderopvang als BSO medewerker is een veelzijdige en uitdagende baan. Het is belangrijk dat we goed kunnen samenwerken en communiceren met collega’s, ouders en andere betrokkenen zoals scholen en sportverenigingen. Daarnaast hebben we aandacht voor de individuele behoeften en interesses van elk kind en zorgen we voor een veilige en gezellige omgeving waarin kinderen zich kunnen ontspannen en ontwikkelen.

Conclusie

Een dag op de buitenschoolse opvang als BSO medewerker is veelzijdig en uitdagend. We zijn verantwoordelijk voor het organiseren en begeleiden van activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar oud. Tijdens deze activiteiten houden we rekening met de individuele behoeften en interesses van elk kind en zorgen we voor een veilige en gezellige omgeving waarin kinderen zich kunnen ontspannen en ontwikkelen. Werken in de kinderopvang als BSO medewerker vereist goede communicatie- en samenwerkingsvaardigheden en aandacht voor de individuele behoeften en interesses.

Ook BSO medewerker worden bij Fantaziehuis? Bekijk onze openstaande vacatures!