Een dag op de buitenschoolse opvang | Werken bij kinderopvang Fantaziehuis Spring naar content

Een dag op de buitenschoolse opvang

13 maart 2024

blog een dag op de buitenschoolse opvang
fantaziehuis
fantaziehuis

Wat houdt werken op de buitenschoolse opvang precies in? Wat doe je als pedagogisch medewerker op de BSO? We laten je graag zien hoe een dag op de buitenschoolse opvang er uitziet, want buitenschoolse opvang is meer dan ‘opvang’. We creëren een speelse en inspirerende omgeving waar elk kind de ruimte krijgt om te ontdekken, talenten te ontwikkelen en vooral plezier te hebben. Interessant, toch? Laten we eens inzoomen op een typische dag op de groep.

Een dag op de buitenschoolse opvang

Voorbereiden | 14:00 uur – 14:30
Alle collega’s starten hun werkdag. Samen bereiden de pedagogisch medewerkers de groep voor en maken het fruit of de crackers alvast klaar. Dan is het tijd voor een kop koffie of thee om de dag voor te bespreken. Zijn er speciale aandachtspunten om rekening mee te houden? Welke activiteiten willen we met de kinderen doen?

Ontvangst | 14:30 uur – 15:00
De schoolbel klinkt. De kinderen stromen binnen. Sommige moe van een lange dag school, andere enthousiast om direct gezellig te spelen. Terwijl de pedagogisch medewerkers controleren of alle aangemelde kinderen aanwezig zijn, komen de kinderen even ‘thuis’ met een spelletje. De middag vol activiteiten staat op het punt te beginnen!
een dag op de bso

Gezamenlijk fruitmoment | 15:00 – 15:30 uur
Samen ruimen we op. Iedereen wast de handen en schuift aan tafel voor een fruit- of crackermoment. Sommige kinderen smeren vol trots zelf hun crackers. Andere kinderen kunnen nog wat extra handjes gebruiken… Terwijl we genieten van dit tussendoortje, bespreken we de belevenissen op school en allerlei dagelijkse onderwerpen.

blog hoe ziet een dag op de buitenschoolse opvang eruit

De oudere kinderen zijn al klaar en staan te popelen om naar buiten te gaan. Dankzij hun zelfstandigheidscontract mogen ze lekker naar de speeltuin om de hoek. Jij wacht geduldig tot de andere kinderen ook klaar zijn, zodat jullie samen de buitenlucht kunnen opzoeken.

Buitenspelen en activiteiten | 15:30 – 17:00 uur
In de middag staan afwisselende activiteiten op het programma. Als jij een passie hebt voor sport, ben jij degene die een sportactiviteit organiseert. Houd je van koken? Dan ga je met de kinderen in de keuken aan de slag. Tijdens de activiteit blijft één collega binnen met een groep kinderen die liever zelfstandig knutselen of een boekje lezen. De overige kinderen doen gezellig mee.

Even geen inspiratie voor leuke en leerzame activiteiten? Geen zorgen! Onze online database DoenKids heeft een schat aan activiteiten om uit te kiezen. Je kunt een selectie maken op leeftijd en ontwikkelingsgebied.

een dag op de buitenschoolse opvang

Van de activiteit maken we leuke foto’s die we ons ouderportaal met ouders delen. Zo houden we hen op de hoogte van de dagelijkse activiteiten. Via het portaal beantwoorden we ook vragen van ouders.

Afsluiting | 17:00 – 18:30 uur
De middag vol speelplezier sluiten we af met een gezamenlijk fruitmoment. Daarna is er tijd voor een ontspannen activiteit. Terwijl sommige kinderen zich nog vermaken, komen de eerste ouders hun kinderen al ophalen. Jij verzorgt de overdacht aan ouders en registreert hoe laat het kind wordt opgehaald. ‘Kom je morgen weer?’

Dit geeft een beeld hoe een dag op de buitenschoolse opvang kan verlopen. Maar gelukkig werken we met kinderen, dus elke dag is verrassend & anders! Je dagindeling hangt ook af van het aantal kinderen op de BSO. Bij meer dan 10 kinderen werk je samen met extra collega’s op de groep.

Als BSO medewerker bij Fantaziehuis zorg je voor een fijne plek voor de kinderen. Een plek waar ze buiten schooltijd thuis kunnen komen. Je ziet de kinderen, zorgt voor ze en houd alles nauwlettend in de gaten. Waar nodig bied je troost en help je de kinderen op weg. De buitenschoolse opvang draait om het creëren van een veilige en stimulerende omgeving waar kinderen zichzelf en de wereld om zich heen kunnen ontdekken. We moedigen onze pedagogisch medewerkers ook aan om hun eigen talenten in te zetten zoals sport, tekenen of muziek. Want wij zeggen: jij blij, kinderen blij! Wil jij ook werken op een buitenschoolse opvang? Word jij onze nieuwe bso medewerker! Bekijk onze openstaande vacatures