Nieuws | hoe is het om op de BSO te werken? | Werken bij kinderopvang Fantaziehuis Spring naar content

Blog: hoe is het om op de BSO te werken?

03 mei 2022

blog medewerker bso
fantaziehuis
fantaziehuis

In deze blog geef ik een kijkje in de dag van een pedagogisch medewerker.

Werken als pedagogisch medewerker op de BSO

‘Zijn de grote jongens op de BSO?’  vraagt ze met haar betraande ogen en een trillend lipje. Ik zak door m’n knieën en bevestig dat ‘de grote jongens’  er zijn. Veerle  is 4, net begonnen op school en op de BSO. Alles maakt nog indruk, en vooral de 3 oudere (en grotere) jongens van de woensdag groep. Veerle vindt ze nog veel te druk.

Ik aai Veerle over de rug van haar jas  ‘Zal ik ze vragen om bij jou in de buurt wat rustiger te zijn?’ vraag ik haar. Ze knikt, terwijl een traan de weg naar haar kin zoekt.

Op dat moment komen ‘de grote jongens’ naar ons toe.  Vera’s handje glijdt in de mijne. Moedig is ze wel, want ze blijft naast me staan in plaats dat ze zich achter me verstopt.

De oudste vraagt of ze alvast de tafel mogen dekken, hij heeft honger en wil niet lang wachten. Ik geef toestemming en de heren sprinten alweer weg.

‘Johanneke, mag ik straks naast jou zitten bij broodje eten?’  klinkt het naast me ‘Tuuurlijk mag dat’ bevestig ik haar.

Het is een vast ritueel op woensdag; aan tafel zit Vera naast mij. Meestal is het een plek waar ze goed overzicht heeft van de tafel en aan de andere kant van de grote jongens.

Als de andere kinderen er ook zijn, lopen we door de gang naar het BSO lokaal. Ik vertel de kinderen dat ze vandaag gelijk handen mogen wassen na het spullen ophangen aan de kapstok.

Vera gaat aan tafel en houdt een plekje voor me vrij, onverwacht gaat Pieter naast haar zitten. Op het plekje wat voor mij bedoeld is. Ik wil eigenlijk ingrijpen, Pieter naar een ander plekje sturen, maar ik doe het niet. Vera is met de andere kinderen aan het kletsen en heeft niet door dat het plekje voor mij bezet is geraakt.

Pas wanneer ik met de melk rondloop beseft Vera dat Pieter naast haar zit. Ze kijkt even met vragende ogen naar mij. ‘Volgens mij is het best gezellig met Pieter naast je?’  Vera kijkt weer naast Pieter, haar ogen gaan  stralen en een grote glimlach verschijnt op d’r gezicht. Ja, met Pieter naast haar is het eigenlijk ook wel goed. Ze pakt een boterham en wacht geduldig op de boter, terwijl ik verder ga met melk inschenken. Het is goed.

Emotionele veiligheid bieden aan een kind is een van de doelen waar je als pedagogisch medewerker aan werkt bij de kinderen. Is de situatie emotioneel veilig voor een kind dan kan het zich gaan ontplooien en zelf activiteiten ondernemen.

Kan en ben jij een kei in het bieden van emotionele veiligheid? Dan nodig ik je van harte uit om te solliciteren bij Fantaziehuis. Kijk snel tussen onze vacatures. Meer blogs lezen? Volg onze socials en blijf op de hoogte.